De toekomst van het Europese audiovisuele ecosysteem: wat is de rol van de EU?

Image
Afbeelding
Discipline
Audiovisuele media

De toekomst van het Europese audiovisuele ecosysteem: wat is de rol van de EU?

Op 22 juni van 16:00-17:30 vindt de online editie van het Film Forum Cannes plaats
MEDIA

MEDIA organiseert op 22 juni 2020 om 16.00 uur een digitale conferentie met de titel ‘De toekomst van het Europese audiovisuele ecosysteem: wat is de rol van de Europese Unie?’. Deze conferentie is openbaar en bedoeld om de huidige situatie van de audiovisuele industrie te bespreken en de uitdagingen na COVID-19 aan te gaan.

De uitbraak van COVID-19 en alle bijbehorende maatregelen hebben geleid tot sluiting van bioscopen, stilstand van producties en annulering van festivals en markten. De impact op de economie en de werkgelegenheid is groot en heeft ernstige gevolgen gehad voor de hele waardeketen van de audiovisuele industrie. Van het maakproces tot de distributie van film –en televisieprojecten. Zelfs televisieomroepen hebben, ondanks hoge kijkcijfers, hun advertentie-inkomsten zien dalen als gevolg van de verstoring van de economische activiteiten.

Terwijl de inkomsten van VOD-diensten zijn verhoogd en hun marktpositie in deze periode is verbeterd, worstelen bioscopen, festivals, producenten, distributeurs en makers met de gevolgen zoals faillissementen en ontslag. Vooral voor de vele zelfstandigen en freelancers die onze culturele diversiteit ondersteunen, staat veel op het spel.

Gezien deze ongekende uitdagingen kwamen de lidstaten met initiatieven om de sector te ondersteunen, waaronder specifieke staatssteun of uitstel van betalingen. Via het EU-instrument Next Generation heeft ook de Europese Commissie belangrijke maatregelen getroffen voor de culturele en creatieve sector ten behoeve van het Europese economische en sociale herstel.

Tijdens de conferentie bespreken belanghebbenden en key players de volgende onderwerpen:

  • analyse van de huidige situatie
  • ontwikkeling van een gemeenschappelijke visie op het audiovisuele ecosysteem
  • manieren om het audiovisuele ecosysteem te versterken
  • de rol van de Europese Unie

Sprekers:

  • Opening door Pierre Lescure, voorzitter van het filmfestival van Cannes
  • Keynote speech van Thierry Breton, Europees commissaris voor de interne markt
  • Afsluiting door EP-lid Sabine Verheyen

De paneldiscussie wordt gemodereerd door Marjorie Paillon.

Op deze pagina vindt u spoedig meer informatie.

Did you find this information useful?
0