Resultaten GCE Matchingfonds 2015 eerste ronde

Image
Image
Caption
Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk. Prinses Beatrix woonde de plechtigheid in Paramaribo bij. Uiterst links premier Henck Arron, naast prinses Beatrix president Johan Ferrier en rechts Jaggernath Lachmon, leider van de VHP, de grootste hindoestaanse politieke partij van Suriname.
Authors
ANP
Discipline
Heritage

Resultaten GCE Matchingfonds 2015 eerste ronde

Het Gedeeld Cultureel Erfgoed Matchingfonds heeft in de eerste ronde van 2015 vier aanvragen gehonoreerd.

Het Matchingfonds richt zich op het bevorderen van de samenhang tussen activiteiten op het gebied van het Gedeeld Cultureel Erfgoed en het vergroten van de zichtbaarheid van dit erfgoed. Het fonds wordt beheerd door DutchCulture.

In de eerste ronde van 2015 ontving het Matchingfonds negen aanvragen. Vier zijn er na advies van de programmaraad, bestaande uit experts uit verschillende erfgoeddisciplines, gehonoreerd.

Gehonoreerde projecten voorjaar 2015
Dit jaar is het 40 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd. Het project Apart Together? Suriname-Nederland, 40 jaar later, bestaande uit een tentoonstelling, filmretrospectief, (literaire) talkshows en debatten, onderzoekt de relatie tussen Suriname en Nederland.

Nederland heeft veel industrieel erfgoed achtergelaten in Indonesië. Pansumnet 2015 Gathering : Industrial Heritage at Stake is een bijeenkomst waarin beleidsmakers, experts en onderzoekers op basis van een case study strategieën ontwikkelen om dit erfgoed te verduurzamen.

'Indonesia Calling!' uit 1946 van de Nederlandse filmmaker Joris Ivens markeert een historisch keerpunt in de verbondenheid tussen Australië, Indonesië en Nederland. In het kader van een gelijknamig project wordt de film vertoond en bediscussieerd in vooraanstaande musea in Indonesië en Australië.

Koneksi-Connectie 2015-2016 is een manifestatie in Nederland en Indonesië. Kern is de tentoonstelling Home is a Luminous Space for the Wandering Spirits. Er worden vijf Nederlandse-Indische en vijf Indonesische kunstenaars uitgenodigd om nieuw werk te maken rond de thema’s: identiteit, geschiedenis, plaats/verplaatsing/migratie en herinnering.

Gedeeld Cultureel Erfgoed
Gedeeld Cultureel Erfgoed staat voor de materiële en immateriële sporen van de Nederlandse internationale geschiedenis. Samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Nationaal Archief, de Nederlandse ambassades in Australië, Brazilië, India, Indonesië, Japan, Rusland, Suriname, Sri Lanka, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika voert DutchCulture het Gedeeld Cultureel Erfgoedbeleid van de Nederlandse rijksoverheid uit.

Volgende ronde
De volgende bijeenkomst van de GCE Programmaraad vindt plaats in het najaar van 2015. Er is nog ruimte voor nieuwe aanvragen. De deadline voor deze ronde is 13 juli 2015. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Veysel Yuce - DutchCulture | Heritage.

Did you find this information useful?
0